«

»

feb 03

Om motion och om diabetes och stress

Måndag den 21/1 -13, hade en kvinna (vet inte namnet – hon var i ”Nyhetsmorgon” tisdagen den 22/1) ett inlägg angående motionsfixeringen som finns i Sverige. Hon tyckte att det hade gått för långt och blivit nästan en tvångsmässighet i att alla måste motionera och också den enda ”fixen” för allt – en motionsfanatism till stor överdrift. Och lever du inte upp till detta motionsideal så är det fel på dig och du ska i princip skämmas.

Människor är faktiskt både olika, har olika behov och är i olika faser och omständigheter i sina liv. WHO/FN har redogjort för att de två stora folkhälsoorsaker till västvärldens sjukdomar är sömnbrist och stress.

Jag vill påstå att vad mänskligheten i väst behöver är motvikten till aktivitetshysterin, alltså mer sömn, mer vila, mer återhämtning, vara, reflektion, relationer, valda hjärteintressen, filosofi, etik, skönhetsupplevelser, kärlek osv. Vi är ju själar, inte maskinella robotar som ska smörjas upp av motion.

Jag var på en föreläsning med läkaren Olle Haglund. Han berättade om sin kollega och hälsolevare som dog knall och fall vid 58 års ålder med totalt igentäppta blodkärl. Olle obducerade honom. Han var smal, alla värden bra, cyklade till och från arbetet, var vegetarian MEN hans fru berättade att han tog med arbetet hem varje kväll – alltså stress och obalans på det psykiska planet. Olle arbetade eller arbetar ihop med en stressforskare som menar att du bara skadar ditt system om du exempelvis motionerar som i sig kan vara bra, men gör detta i stress och i ovillighet utan lust och glädje.

DIABETES.I en tidningsartikel denna vecka så läser jag att svenska forskare visat att stress ger diabetes och då har de räknat bort andra faktorer som skulle kunnat ha lett till diabetes. Jag har länge vetat att en chock kan utlösa diabetes och en chock är ju ett stort stresspåslag. Stackars våra ungar som aldrig har en lugn stund, stress hela tiden och för lite sömn och dessutom massor med socker för att ge hjärnan snabbt bränsle – och vi ska vara upplysta och kloka.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *