«

»

jan 20

Gordon Neufeld – Kunskapskanalen; ”Varför lyssnar inte Kalle”

Såg en otroligt intressant och givande serie i 4 delar på Kunskapskanelen söndag den 13!1 -13. Utvecklingspsykologen Gordon Neufeld förläste om mognad, anknytning, psykologiska och biologiska behov som fattas när vi istället för att förstå skapar diagnoser som ADD och ADHD. Och vilken förlust det innebär med centralstimulerande ”medicin”, trots vissa effekter men då med enorma psykiska och fysiska kostnader.

Sök föreläsningarna på www.urplay.se och sök på; ”Varför lyssnar inte Kalle”.

Vi människor stänger av för att skydda systemet vid överhettning, vilket är friskt och inte sjukt, den kognitiva förmågan måste få tid och möjlighet att fungera och sortera intryck – mognad. Liksom att varje individ behöver den goda relationen, anknytningen, som anledning till något överhuvudtaget.. Förutsättningar enligt kunskap, tid och kärlek är receptet.

Jag minns när jag utbildade mig på ett kinesiskt sjukhus, vilken underbar respekt och ödmjukhet som fanns hos läkarna och annan sjukvårdspersonal i deras relation och behandlig av patienter – det jag var med om där förändrade mitt liv. Jag såg samma andas barn hos den läkare som opererade en pojke i en dokumentär: ”Sköldpaddspojken” nu på TV. Hans etik, ödmjukhet, empati och respekt för pojken med den flera kilo tunga ryggtumören och lika fint sätt mot pojkens fattiga mamma i hennes kärlek för sitt älskade barn. Vilket hjärta och personligt engagemang – inte position med avstånd och förmätenhet/högmod och nedlåtande nonchalans. Andra länder har värdegrunder och ett förhållningssätt till sina professioner som handlar om att bistå sina medmänniskor och samhället och inte sin egen plånbok och karriär – på ett annat sätt än i Sverige betonat och tillämpat.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *