«

»

feb 17

Filosofi. livsomständigheter och Glad och Orädd

Min yngste älskade son mailade mig om Konfucius och om Sokrates som 2 filosofer han uppskattade. Han skrev att filosofi betyder; att älska visdom. Visdom är väldigt värdefullt i kinesisk och grekisk kultur, där jag känner mig hemma. Kunskap och utbildning är futtiga substitut och något helt annat i vårt fattiga medvetande idag. Bildning och visdom är fjärran och det är detta som fattas. Man har påstått att kunskap/vetenskap räddar världen – jo, hej och hå, titta bara – utan visdom och bildning kommer ingen kunskap till sin rätt.

Varför jag skriver denna blogg är förhoppningsvis att jag ska kunna göra en god skillnad för att en annan samhällsutveckling ska göra sig gällande, där inte ekonomisk galen girighet ska få förstöra människor och vår värld. Eftersom jag i hela mitt liv har arbetat för folkhälsa i min profession och även ideellt och har en förkärlek för sanning och rättvisa, så är min blogg en del i detta livsverk, som jag tycker är betydelsefullt och meningsfullt. Jag tar alltså ställning i systemsammanhang eftersom detta är av största betydelse för mänsklighetens välbefinnande = hälsa och lycka. Nu individproblematiserar vi systemfel, och söker alltså problemen hos/i individen, vilket naturligtvis är alldeles för begränsat. Filosofi och pedagogik är förkunskapen till psykologi och har vi inte ett filosofiskt seende är djupa rötter och insikter borttappade.

Glad och Orädd vill jag vara; haha. Säger detta för att jag alldeles nyligen fick veta av den kunniga släkforskaren Ida att jag har 2 soldater/korpraler sa hon nog, som hette Glad och Orädd, i min släkthistoria.  Fantastiska namn det finns. Min filosofiska reflektion där är att många kände sig tvungna att bli soldater – att döda för att överleva, helt absurt sorgligt om man tänker efter.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *