apr 01

Artiklar om D-vitamin mot depression och att äta utan stress

Jag samlar på artiklar som jag klipper ut ur tidningar och jag sparar bra tidskrifter. Den 28/3 -13 skrev Expressen om psykiatriöverläkaren Mats Humble, Örebro universitetssjukhus, som rekommenderas sina patienter att ta D-vitamin mot depression. Han hänvisar till ny publicerad välgjord forskning och de goda resultat som redovisats. GOTT. Det är egentligen inte nytt, men i Sverige ligger man alltid efter av hävd i trångsynthet. Jag har i tidigare inlägg berättat om psykiatrikern och professorn Bonnie Kaplan som hjälper så många patienter i Canada med näring istället för kemisk skadlig psykofarmaca. Jag har sett så mycket elände med detta lagliga knark som verkligen stör och förstör och ingen kan få mig att anse annat.

I en annan artikel från ”Arbetsliv”, berättas att 55 % av heltidsanställda har mindre än en halvtimmes matrast och artikelförfattaren undrar varför man inte lyfter detta som ett stort hälsoproblem likväl som buller, belysning och andra hälsopåverkande arbetsmiljöfaktorer.

Jag själv undrar också och har undrat länge hur skolmiljöer kan vara så fruktansvärda med hårda trästolar och ingen estetik – vi är ju människor med behov som skönhet och trivsel och hälsosamma sittställningar, alltså fysiologiska elementära behov.

 

 

mar 31

Insändare om hälsa och om kärlek

Jag blev glad när jag läste en insändare skriven av en läkare som tänkt till. Han skriver i Kuriren; ”Hälsa handlar inte bara om frukt och grönsaker”.

Vi har en så ytlig och ogrundad  uppfattning om att vi bara är en kropp, nästan bara en maskin som ska smörjas, med lite nyttigt bränse i form av föda och det allena saliggörande för och mot allt för alla; motion. Denne läkare och jag är rörande överens om att människor kämpar med helt andra livsomständigheter som skapar ohälsa och det handlar då om livet som sådant med alla emotionella och mentala och också existentiella problem och frågor. Försök äta eller motionera bort dem – när vi behöver tankar och insikter och psykologiska behov tillgodosedda. När vi behöver mening och mål och värden som håller. En livslust och en livskraft från riktiga källor.

Vi har till och med bytt ut behovet av kärlek människor emellan till ett maskinellt tekniskt sexsamhälle – sex istället för och fristående ett uttryck för djup kärlek och intim samhörighet. En kroppsfixering, utbytbar mänsklig kötthandel och tomhet i själen. Länge leve kroppen och världen full av exponerade och exploaterade kroppar med tomma själar. Evig ungdom för marknadsvärdet, vem bryr sig om egenskaper, erfarenheter och visdom och skönheten i människan. Högstående eviga värden att känna stolthet över.

 

mar 23

Invigning ”Röstcenter” samt ”Sjuksköterskeupproret”

Igår eftermiddag var jag inbjuden till invigningen av de nya lokalerna som Mirjana Petrova och hennes ”Röstcenter” har i centrala Luleå. Mycket fin atmosfär, musikperformence, mat och dryck, umgänge och jag önskar henne lycka till. Musik är medicin.

Sjuksköterskorna kräver minimilön på 24.000 kronor och i ett inslag i TV24 Norrbotten så visade representanten för sjuksköterskorna att det är så mycket BILLIGARE att ha denna minimilön än att folk ska arbeta övertid eller att bemanningsföretag ska gå in! Så mycket billigare enligt fakta. Kent Ögren kommenterade inte detta, naturligtvis. För denna lönesättning handlar inte om ekonomi och brist på pengar utan är helt klart ett uttryck för kvinnohat – kvinnor ska veta hur mindervärdiga de är. Att inte folk genomskådar bluffen om ekonomiska hinder – alla ska veta att ekonoomi handlar om prioriteringar och slöseri eller inte. Byråkrati, egenviningar i form av förmåner, en uppsjö av helt onödig sk kompetensutveckling, brottslighet, sjukvårdsvinster istället för sjukvård, konkurser, omorganiseringar, problemskapande strukturer som kostar, att utbilda folk som exempelvis sjuksköterskor som hoppar av sitt yrke pga de dåliga villkoren, arbetspress så folk blir sjuka istället för att alla delar på arbetstiden så den minskar och alla deltar i ett samhälle och mår bra – TÄNK TILL!!!

 

mar 05

”Andrafiera”, ”psykiskt sjuka” och HSP

Jag brukar kalla det vi – dom, men ett bra uttryck jag hörde på en etik-föreläsning var begreppet; ”Andrafiera”. Så fort du särskiljer andra hierarkiskt utan respekt, så diskriminerar du den/de ”andra”.

Respekt är ett uttryck för kärlek och bedömande, dömande och fördömande sätter stopp för kärlek och respekt. Objektiva analyser och reflektioner är ok, med en väl medveten människosyn och god etik,

Darwinismen, rasbiologin och rasismen är samma andas barn. Såg ett TV-program om Storbrittaniens imperium. De stora vetenskapsmännen och den sk forskningen var fullt övertygad = ville vara fullt övertygad om som de sa; afrikaner är som barn, de kan aldrig rösta, vi måste ta hand om dem och kolonialisera för deras eget bästa. De har tjocka skallar och de roar sig med att bära på huvudet – detta är vad ”vetenskapen” företrädde. Och det är inte länge sedan. Vi hade rasbiologin kvar till 60-talet i Sverige och sedan efterdyningar till detta med sterilisering av vissa grupper av människor i Sverige, mm.

Idag nerklassificeras och har nerklassificerats länge, ”psykiskt sjuka”. Det är en enkel grupp av marginalisera och kränka, för de är utsatta utan systemstöd och utan adekvat förståelse/kunskap och hjälp. De har inga mänskliga rättigheter som andra patientgrupper, de tvångsintas och tvångsvårdas som slavar utan rätt till självbestämmande, helt emot de mänskliga rättigheterna – och precis som rasisterna sa om afrikanerna, så säger psykiatrin och systemet om de sk ”psykiskt sjuka”. Och jag spetsar till det för att se huvuddragen och inte se enstaka halleluja-exempel, som jag har sett att många väljer att fokusera på av egenvinning och feghet. Och alla som far illa lämnas i sticket.

Många fina människor, känsliga människor, de friskaste människorna , hamnar i psyk-facket, inga psykopater, narcissister och andra personlighetsstörda får diagnoser och medicineras – det är väl dessa som utför diagnoser, kränkande behandling och tvång? Psykiatrikern Sten Levander beskriver ju att var 10:de i ledande position i Sverige är per definition psykopat (förutom då alla andra som är medlöpare eller har makt). Här sysslar man med empati-utrotning och kallar det vård och behandling.

Läs boken; ”Älska dig själv” – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar, Ilse Sand och om HSP – Highly sensitive persons, Elaine Aron. Besök www..sensitiv-hsp.se samt www.ilsesand.dk. Begreppet ”älska dig själv” betyder; bekräfta den du är.

 

feb 17

Filosofi. livsomständigheter och Glad och Orädd

Min yngste älskade son mailade mig om Konfucius och om Sokrates som 2 filosofer han uppskattade. Han skrev att filosofi betyder; att älska visdom. Visdom är väldigt värdefullt i kinesisk och grekisk kultur, där jag känner mig hemma. Kunskap och utbildning är futtiga substitut och något helt annat i vårt fattiga medvetande idag. Bildning och visdom är fjärran och det är detta som fattas. Man har påstått att kunskap/vetenskap räddar världen – jo, hej och hå, titta bara – utan visdom och bildning kommer ingen kunskap till sin rätt.

Varför jag skriver denna blogg är förhoppningsvis att jag ska kunna göra en god skillnad för att en annan samhällsutveckling ska göra sig gällande, där inte ekonomisk galen girighet ska få förstöra människor och vår värld. Eftersom jag i hela mitt liv har arbetat för folkhälsa i min profession och även ideellt och har en förkärlek för sanning och rättvisa, så är min blogg en del i detta livsverk, som jag tycker är betydelsefullt och meningsfullt. Jag tar alltså ställning i systemsammanhang eftersom detta är av största betydelse för mänsklighetens välbefinnande = hälsa och lycka. Nu individproblematiserar vi systemfel, och söker alltså problemen hos/i individen, vilket naturligtvis är alldeles för begränsat. Filosofi och pedagogik är förkunskapen till psykologi och har vi inte ett filosofiskt seende är djupa rötter och insikter borttappade.

Glad och Orädd vill jag vara; haha. Säger detta för att jag alldeles nyligen fick veta av den kunniga släkforskaren Ida att jag har 2 soldater/korpraler sa hon nog, som hette Glad och Orädd, i min släkthistoria.  Fantastiska namn det finns. Min filosofiska reflektion där är att många kände sig tvungna att bli soldater – att döda för att överleva, helt absurt sorgligt om man tänker efter.

 

 

feb 17

Vikariebrist och 4 timmars arbetsdag

Det är brist på vikarier inom barnomsorgen. Vi utbildar många, men har ett systemfel med 8 timmars arbetsdag och en ohållbar arbetssituation i kvinnodominerande yrkesområden – ett accepterande av att utnyttja kvinnors arbetsinsatser som mindre värda, mindre krävande, tillåtet att pressa ut sista blodsdropparna ur de omsorgsfulla, inte lyssna på vad kvinnor säger och behöver = kvinnors verklighetsbeskrivning och dessutom kallar man det ekonomiskt nödvändigt att göra så. Den ekonomiska uträkningen finns inte på denna jorden som kan försvara ett sådant synsätt, om vi ska tala om verklig ekonomi.

Vi behöver friska människor, vi behöver friska lyckliga barn, vi behöver samhällsstrukturer som inte kostar multum att hantera med kostnadskrävande problem att åtgärda! Nu skulle man här i Luleå tillsätta ännu en byråkrat, tjänstemän, administratör – för att få till vikariebristen. Ännu en onödig kostnad som får kosta – byråkratin får alltid kosta, fast det är folk på golvet, i praktisk verksamhet som behövs.

Jag har förstått att det är bra folk som månar om verksamheten och som utför en god verksamhet och sliter dagligdags, att det är dessa som skulle vara ledare för verksamheten. De har en god intention med sitt arbete. En stor mängd byråkrater är bara ute efter egen vinning och position och INTE verksamhetens bästa. De vill tillgodose egna intressen och sådana ska inte vara chefer.

Vi har ett systemfel överhuvudtaget med 8 timmars arbetsdag. Folk mäktar inte med i det upphaussade tempot och alla omständigheter som folk har att ta hand om i övrigt. Vi är människor och inte maskiner. Krav på 8 timmars arbetsdag tillhörde tiden i industrialismens begynnelse och ett samhälle som såg helt annorlunda ut. Hemarbete/hushållsarbete och barn är uträknat som 2 heltidsarbeten, bara att sköta byråkratins alla papperspålagor är ju ett heltidsarbete.

Alla klarar effektiva 4 timmar (behövs inte fika, inte matrast) i vilka arbeten som helst, utan sjukskrivningar, rehabiliteringar, byte av arbete, förtidspensioneringar i alla dess beteckningar och hälsan skulle stå bi. Folk skulle både hinna reflektera, leva och umgås i familjer och delta i samhällsengagemang, hälsoproblemen som stressrelaterade sjukdomar och sömnproblem skulle försvinna och psykisk ohälsa till stor del. Folk hinner ha ett eget kvalitetsliv och inte bli uppätna av jobbtjafs och dåliga arbetsmiljöer och hinner återhämta kraft till ett gott arbete.

Alla skulle dela på de arbeten som finns och alla skulle ha plats i ett samhälle – inga grupper som ungdomar idag, skulle förloras som obehövliga och utslagna. Vi skulle kunna skrota en stor del av byråkratin som FK och AF och allt utanpåverk som ska åtgärda problem som samhällstrukturen skapar och vilken god ekonomi skulle inte detta ge! För att inte tala om sjukvårdsvinsterna!

En norsk nationalekonom har räknat på detta samhällsekonomiskt så allt vad jag beskriver ovan är vetenskapligt belagt. Han heter Christer Venneröd. Boken heter; ”Arbeta mindre – lev mer”

 

feb 17

Nätmobbing

Stort i media nu är nätmobbing. Mobbing som mobbing. Det är ingen skillnad på mobbing på nätet som in facto, på arbetsplatser och i övrigt i samhället. Samma ondska ligger bakom. Lite mer feg som anonym på nätet kanhända.

Fegheten bland vuxna på arbetsplatser är att ljuga, skydda sig själva, använda ondmakt och gömma sig bakom varandra och positioner. Bland vuxna utför förövarna mobbingen förrädiskt och maktlystet. Den kan vara mer oförställd när det gäller nätmobbing pga anonymiteten, likväl som hos barn som inte har förståndet.

All mobbing utgår från maktmissbruk och avundsjuka. Mobbing är en sjuk företeelse utförd av sjuka/osunda individer. Mobbing är brottsligt och totalt oförsvarbart. Ännu så länge har dessa mobbare sina sötebrödsdagar och tillåts att utföra öppen och tydlig mobbing. Vi har inget bra ledarskap/chefsskap ute på arbetsplatser generellt – då skulle inte mobbing existera. Och när alla människor har värdegrunder in i märgen, att aldrig utsortera människor som avfall, då har vi det samhälle som mänskligheten behöver. NU är det alldeles för många psykopater, narcissister, andra missbrukarpersonligheter och obearbetat folk, och dessa kan nog aldrig bli annorlunda utan ska hållas i schack. men då måste vi inse att de finns och hur de beter sig.

 

feb 03

”Morjärvsmannen” och Sture Berwall/Thomas Quick samt vansinnesdåd

Nu har jag läst boken ”Morjärvsmannen” skriven av hustrun Karin Eriksson om och med hennes man Sanfrid, som inte lever längre. Han var förföljd och anklagad för att vara spion, en massa herrans år, till skada för honom och hela hans familj. Jag fick gråta och återigen se hur de människor med tanke och självständighet ska förtalas, bli lögnaktigt beskyllda, utsättas för missundsamhet och avundsjuka och hur skvaller och förtal utan sanningshalt ska utgöra basen och anledningen för det man tror ska vara seriösa utredningar av seriösa myndigheter och människor.

I detta fall som i så många andra fall gäller inte sanning och rätt, och vid varje sådant tillfälle som är mer vanligt förekommande än tvärtom i Sverige, så visar detta att vi varken har en rättsstat eller demokrati, dvs människan lika värde och en stat som vilar på de mänskliga rättigheternas grunder. Och Sverige bröstar sig och anklagar t ex Kina för diktatur, det är skrattretande – vi har kommit så långt ifrån demokrati i Sverige att detta begrepp är så utvattnat att vi tror att demokrati är rösträtt vart fjärde år!

Morjärvsmannens efterlevande har grävt fram sanningen med blod, svett och tårar. De som förföljde honom årtionde efter årtionde betalda av skattepengar för att leka cowboy och indian, har fått betalt  för att utöva rättsröta.

Se samma fenomen i Stasi-angiveri och utrotning av alla icke-önskvärda. Samma fenomen finns i mobbing – skvaller, lögner och förtal. Och jag och mina barn har fått vara med om hetsjakt utan grund, så vi vet exakt hur självutnämnda makttyper agerar brottsligt i sina olika maktfunktioner – livsfarliga oetiska människor.

Samma rättsröta i Sture Bergwall/Thomas Quick – rättsrötan – masspsykos hos,  vill de se sig som; högutbildade förståsigpåare som advokater, psykologer, läkare, poliser, domstolar, media osv – alla körar i kör, och inte i sak och fakta. Det blir en fars det som ska vara seriösa utredningar grundade på fakta och sanning, istället vinklade tyckanden och spekuleranden och rena lögner. Först drogar de ner en människa totalt och sedan gör de honom till en mördare.

Samma sak med de sk ”Vansinnesdåden” i Sverige och utomlands – där ligger psykofarmaca bakom, det slår om i huvudet beroende på drogerna förskrivna av läkare. En man berättade för mig att han hade läst i en finsk tidning att 2 av skjutningarna i Finland och en skoldödsskjutning i USA, utfördes av personer som hade fått samma sk medicin förskriven. Här skedde faktiska mord. Detta ska vi veta om den ökade förskrivningen och inte ha blind tilltro som många har nu, till den svenska psykiatrin som absolut inte fungerar och hjälper i psykisk/själslig nöd.

 

feb 03

Om motion och om diabetes och stress

Måndag den 21/1 -13, hade en kvinna (vet inte namnet – hon var i ”Nyhetsmorgon” tisdagen den 22/1) ett inlägg angående motionsfixeringen som finns i Sverige. Hon tyckte att det hade gått för långt och blivit nästan en tvångsmässighet i att alla måste motionera och också den enda ”fixen” för allt – en motionsfanatism till stor överdrift. Och lever du inte upp till detta motionsideal så är det fel på dig och du ska i princip skämmas.

Människor är faktiskt både olika, har olika behov och är i olika faser och omständigheter i sina liv. WHO/FN har redogjort för att de två stora folkhälsoorsaker till västvärldens sjukdomar är sömnbrist och stress.

Jag vill påstå att vad mänskligheten i väst behöver är motvikten till aktivitetshysterin, alltså mer sömn, mer vila, mer återhämtning, vara, reflektion, relationer, valda hjärteintressen, filosofi, etik, skönhetsupplevelser, kärlek osv. Vi är ju själar, inte maskinella robotar som ska smörjas upp av motion.

Jag var på en föreläsning med läkaren Olle Haglund. Han berättade om sin kollega och hälsolevare som dog knall och fall vid 58 års ålder med totalt igentäppta blodkärl. Olle obducerade honom. Han var smal, alla värden bra, cyklade till och från arbetet, var vegetarian MEN hans fru berättade att han tog med arbetet hem varje kväll – alltså stress och obalans på det psykiska planet. Olle arbetade eller arbetar ihop med en stressforskare som menar att du bara skadar ditt system om du exempelvis motionerar som i sig kan vara bra, men gör detta i stress och i ovillighet utan lust och glädje.

DIABETES.I en tidningsartikel denna vecka så läser jag att svenska forskare visat att stress ger diabetes och då har de räknat bort andra faktorer som skulle kunnat ha lett till diabetes. Jag har länge vetat att en chock kan utlösa diabetes och en chock är ju ett stort stresspåslag. Stackars våra ungar som aldrig har en lugn stund, stress hela tiden och för lite sömn och dessutom massor med socker för att ge hjärnan snabbt bränsle – och vi ska vara upplysta och kloka.

 

 

jan 20

Dr. Semmelweis – då som nu idag och tiderna igenom + bok

En av mina kloka söner skickade mig en länk med nedanstående faktaberättelse, en historia som jag vetat om länge men som är bra att påminna sig om. Den är på engelska och handlar om Dr. Semmelweis. En som tänkte och ville väl.

Då som nu accepteras varken nytänk eller avvikelse från systemtänk. Se alla Whistleblowers som attackeras, se alla sanningssägare och alla som rapporterar om oegentligheter – samma visa – bort med dem. Det finns vetenskap om hur det brukar gå till. Först nonchaleras det som sägs som inte får sägas, därefter attackeras det som sägs och de som säger det, kommer man då ingen vart så godkänner man det man tidigare hatat som om det vore en självklarhet OCH det utan ursäkt, självkritik eller en ökad medvetenhet till nästa tillfälle.

Så var det också när det gäller akupunktur. Här i Sverige på 80-talet så fanns ingen mottaglighet för denna urgamla kinesiska medicinska kunskap, utan förakt och motstånd och slutresultatet idag inom systemet är en urvattnad symtombehandling som man kallar akupunktur, men ingen respekt eller ödmjukhet inför andra länders och kulturers vetande.

BOKEN som jag nu läser och finner otroligt upplysande är skriven av Ilse Sand, en dansk präst och psykolog/psykoterapeut. Boken heter `Älska dig själv`-( en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar )och så här beskrivs boken av Adlibris:

”Beskrivning:

I vår tid är det prestigefyllt att vara robust, att ha massor av energi, en stor umgängeskrets, att delta imånga aktiviteter, att ha en överfull kalender och att kunna festa hela natten.

Om du ibland känner dig fel, i förhållande till detta ideal, finns hjälp att hämta i denna bok. Den är nämligen skriven till särskilt sensitiva och andra känslosamma själar, vilka inom vissa områden är mer ömtåliga än de flesta – och på andra områden har resurser som de själva ofta inte är medvetna om.

Boken beskriver vad det vill säga att vara särskilt sensitiv, hur det kan upplevas och hur du kan använda det på ett positivt sätt i ditt liv.

Den ger bland annat anvisningar för hur du kan bli bättre på att sätta gränser, och hur du kan få största möjliga glädje av dina medfödda anlag till djup, intensitet och närvaro.

Längst bak i boken kan du testa din egen sensitivitet i ett nykonstruerat danskt test. Du kan dessutom hitta en lista med förslag på aktiviteter, vilka ger dig glädje och välbehag, om du är av en känslig natur.

Bokens författare är psykoterapeut, teolog och tidigare församlingspräst. Hon är själv särskilt sensitiv och har egen erfarenhet av hur man kan komma i kläm bland människor med ett mycket högre tempo än mansom sensitiv klarar av. Och vilken stor glädje man kan få av sina sensitiva talanger om man ger dem den plats de behöver.

Boken vänder sig också till psykoterapeuter, psykologer och andra behandlare – och anhöriga till särskilt känsliga människor.”

En av mina söner är absolut en av dessa sensitiva själar. Kanhända till en dela även jag.

 

Och här kommer länken om Dr. Simmelweis:

”In 1847, Dr. Semmelweis, a respected Hungarian physician who was concerned about the high mortality rate of women giving birth in hospital, instituted a procedure at one hospital whereby doctors washed and disinfected their hands before delivering babies. Immediately, the mortality rate dropped from THIRTY percent to near zero. Seven other hospitals followed suit with similar results.

The European medical establishment recognized Dr. Semmelweis’s achievement by blocking his applications for further research funds, vilifying and ostracizing him, and, ultimately, causing him to lose his prestigious positions at maternity hospitals. In America, the newly formed American Medical Association added insult to injury by threatening to revoke the license of any doctor caught washing his hands. Dr. Semmelweis was so distressed that women continued to die that he suffered a mental breakdown that eventually led to his death in 1865.

Don’t expect a doctor working inside the system to buck the system. The risks are still too great! The advice she or he offers you is controlled by the large medical industry that makes its money from expensive cancer fighting drugs and treatments. It is an industry that doesn’t look favorably on natural supplements or other cancer treatments that they cannot patent or make a large profit from. Years from now the current conventional cancer treatments used by doctors will on the whole be viewed in the same light that we view the old medical practice of blood letting to cure illnesses.”

 

Min son har ju läst det jag skrivit om den italienske läkaren och bikarbonat mot cancer och hur illa systemet hanterat honom. Tack min son:-)

 

Tidigare inlägg «