«

»

mar 05

”Andrafiera”, ”psykiskt sjuka” och HSP

Jag brukar kalla det vi – dom, men ett bra uttryck jag hörde på en etik-föreläsning var begreppet; ”Andrafiera”. Så fort du särskiljer andra hierarkiskt utan respekt, så diskriminerar du den/de ”andra”.

Respekt är ett uttryck för kärlek och bedömande, dömande och fördömande sätter stopp för kärlek och respekt. Objektiva analyser och reflektioner är ok, med en väl medveten människosyn och god etik,

Darwinismen, rasbiologin och rasismen är samma andas barn. Såg ett TV-program om Storbrittaniens imperium. De stora vetenskapsmännen och den sk forskningen var fullt övertygad = ville vara fullt övertygad om som de sa; afrikaner är som barn, de kan aldrig rösta, vi måste ta hand om dem och kolonialisera för deras eget bästa. De har tjocka skallar och de roar sig med att bära på huvudet – detta är vad ”vetenskapen” företrädde. Och det är inte länge sedan. Vi hade rasbiologin kvar till 60-talet i Sverige och sedan efterdyningar till detta med sterilisering av vissa grupper av människor i Sverige, mm.

Idag nerklassificeras och har nerklassificerats länge, ”psykiskt sjuka”. Det är en enkel grupp av marginalisera och kränka, för de är utsatta utan systemstöd och utan adekvat förståelse/kunskap och hjälp. De har inga mänskliga rättigheter som andra patientgrupper, de tvångsintas och tvångsvårdas som slavar utan rätt till självbestämmande, helt emot de mänskliga rättigheterna – och precis som rasisterna sa om afrikanerna, så säger psykiatrin och systemet om de sk ”psykiskt sjuka”. Och jag spetsar till det för att se huvuddragen och inte se enstaka halleluja-exempel, som jag har sett att många väljer att fokusera på av egenvinning och feghet. Och alla som far illa lämnas i sticket.

Många fina människor, känsliga människor, de friskaste människorna , hamnar i psyk-facket, inga psykopater, narcissister och andra personlighetsstörda får diagnoser och medicineras – det är väl dessa som utför diagnoser, kränkande behandling och tvång? Psykiatrikern Sten Levander beskriver ju att var 10:de i ledande position i Sverige är per definition psykopat (förutom då alla andra som är medlöpare eller har makt). Här sysslar man med empati-utrotning och kallar det vård och behandling.

Läs boken; ”Älska dig själv” – en guide för särskilt sensitiva och andra känsliga själar, Ilse Sand och om HSP – Highly sensitive persons, Elaine Aron. Besök www..sensitiv-hsp.se samt www.ilsesand.dk. Begreppet ”älska dig själv” betyder; bekräfta den du är.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *